Ny på ridskolan

Vår föreningsdrivna ridskola är Norrtäljes största fritidsgård som är öppen 7 dagar i veckan för både barn och vuxna, med ca 400 besökare per vecka. Vi har abonnemangsgrupper måndag till lördag, dessutom arrangeras tävlingar i både hoppning, working equitation och dressyr utöver det dagliga hästpysslet som alla medlemmar kan ta del av. Som ny i stallet kan det självklart vara förvirrande var och hur man ska ta sig fram och gå tillväga. Hur går det egentligen till när man ska rida? Var hittar jag utrustning?

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en bra broschyr som handlar om att rida på ridskola:
 

Betalning, avbokning  & uppsägning

Medlemsavgiften
För att delta på Vigelsjö Ridskolas abonnemangsverksamhet måste du vara medlem i Ridklubben Norrtälje Ryttare och betala medlemsavgift (kalenderår). I och med att medlemsavgiften erlagts omfattas man av olycksfallsförsäkring hos Folksam genom Svenska Ridsportförbundet under aktiviteter på Vigelsjö Ridskola. Läs mer om vad försäkringen omfattar på Svenska Ridsportförbundets hemsida, www.ridsport.se

Abonnemangsridning
När du börjar rida på ridskolans abonnemangsverksamhet får du en plats i en grupp en gång i veckan.
 
Avgiften faktureras månadsvis i förskott, och fakturan skickas per e-post. Förfallodatum för fakturan är den 25:e varje månad. Avgiften beräknas på 40 lektionstillfällen per år, och debitering sker utslaget över 11 månader på året (ingen faktura med förfallodag i juni då juli månad är avgiftsfri - sommaruppehåll). Avgiften beror av vilken typ av grupp och vilket abonnemangspaket du deltar i.

Uppsägningstid
Som elev på ridskolan i abonnemangs-verksamhet är uppsägningstiden tre (3) månader från och med den månad du anmäler din uppsägning. Under uppsägningstiden har du fortfarande rätt att utnyttja ditt betalda
abonnemang. Säger du upp dig i september får du alltså rida på ridskolan under hela september, oktober och november innan abonnemanget avslutas tre månader senare. 
Uppsägning sker skriftligen genom att skicka e-post till kansliet.

Påminnelseavgift
Ifall du som deltagare i
abonnemangsverksamheten inte betalar din faktura kommer en påminnelsefaktura med en påminnelseavgift. 

Vad gäller vid inställd lektion?
Inställer/avbryter ridskolan lektion (t ex pga sjuk ridlärare, avbrott i lektion pga säkerhetsrisk eller liknande) kommer eleven få rätt till kompensation genom ett annat ersättningstillfälle. Detta tillfälle sätts in efter planering. 
Skulle eleven inte ha möjlighet att närvara på detta tillfälle kommer eleven ha möjlighet att delta i annan grupp efter överenskommelse med respektive ridlärare. Men det sker ingen återbetalning av avgiften. Ridskolan ska i denna situation meddela eleven i god tid.

Hur avbokar jag min lektion?
Om du är sjuk kan du avboka din ridlektion, om du senare vill få möjligheten att rida igen den missade lektionen. Avbokning skall ske senast 6 timmar innan din ridlektion startar för att kunna registreras, och sker i avbokningsformuläret här på hemsidan. 

Varför behöver jag avboka min lektion?
Om du inte avbokar din lektion kan du inte rida igen din missade lektion och går "miste" om en ridlektion.  Vi behöver också veta vilka hästar som ska gå eller inte på lektionerna för att kunna anpassa dagarna på bästa sätt.

Hur fungerar igenridning?
Har du avbokat din lektion i tid kan du rida igen din missade lektion i mån av plats.  Se igenridning för information. 

Om jag inte kan/vill delta på igenridning?
Igenridningstillfällen är det enda sättet att ta vara på din lektion. Det sker ingen återbetalning eller liknande. Vid förhinder kan dock eleven låta en annan ryttare som har tillräckligt goda kunskaper för gruppen rida i sitt ställe. Prata i så fall med din ridlärare.

Vad gör jag i stallet: Innan/under/efter lektion?

När ska jag komma?
Du skall borsta, sadla och tränsa din häst själv, broende på din nivå och lektionsgrupp får du såklart hjälp om du behöver det. Men som regel sköter du din häst själv. 20-30 min behövs för att du skall hinna fixa din häst i tid. Räkna också med samma tid efter ditt ridpass.

Byta om & äta
Om du behöver byta om i stallet gör du det i klubbstugan. Det finns omklädningsrum med dusch och toaletter samt kök med micro och kylskåp där du kan förvara din matlåda ifall du skall äta i stallet.

Ridkläder
Ridkläder så som stövlar/skor, ridbyxor, handskar, tröjor osv. står du som ryttare själv för. 

Hjälm
Hjälmen är den viktigaste säkerhetsutrustningen, och måste vara en godkänd hjälm med tre-punktsfäste. Det finns hjälmar att låna på ridskolan om du inte har en egen. De finns i ridskolans sadelkammare.

Säkerhetsväst
Säkerhetsväst är idag en självklar del av ryttarens utrustning. Det finns säkerhetsvästar att låna på ridskolan om du inte har en egen, dessa hänger i ridskolans sadelkammare.

Vilken häst skall jag rida?
När du kommer in i stallet genom sidodörren, som är på kortsidan mot Lommarskolan, finns ett ridschema uppsatt på väggen direkt till vänster. Titta i kolumnen för din ridgrupp - där finns ditt namn bredvid hästen du skall rida. 

Var står hästen jag skall rida?
Alla hästar har en namnskylt på boxdörren/ spiltväggen, och alla hästar har även en foderstat vid sin boxplats där du finner namnen. Var inte rädd att ta kontakt med dina lektionsvänner eller personal och fråga om hjälp, de kan säkert visa dig var din häst står om du inte hittar. 

Var finner jag sadel & träns?
I ridskolans sadelkammare (som ligger i A-stallet direkt till vänster vid ingången på kortsidan) finns alla sadlar, träns och ev extra borstar och ryktredskap ifall det saknas i ryktpåsen. Över varje sadel/träns finns en namnskylt på vilken häst det tillhör. Vissa hästar har både en hopp- och dressyrsadel vilket du kan anpassa efter din lektion.

Ridspö
Både dressyr- och hoppspön finns att låna på ridskolan om du inte har ditt eget. Ridspö skall dock endast användas som hjälpmedel för de hästar som behöver och är inte ett straffredskap. Ridspön hänger i ridhuset.

Var finner jag ryktsaker till hästen?
Vid varje box eller spilta hänger en blå ryktpåse under hästens foderstat. I den finner du rykborstar, hovkrats och allt du behöver för att borsta din häst ordentligt. I påsen finner du även benskydd ifall hästen skall bära skydd vid ridning. 

Om min spilta eller box är tom och hästen jag skall rida inte står där?
Står din häst inte i sin box/spilta går den förmodligen på ridlektionen innan din. Du behver då inte fixa din häst utan tar över den vid lektionsbytet. Du får sedan borsta och pyssla med den efter din lektion istället. Att din häst går på lektion innan kan variera från vecka till vecka och det rekommenderas att du ändå kommer i tid för att sköta din häst. Visar det sig att din häst då går på lektion kan du pyssla med annat: borsta en annan häst, hänga med dina lektionskompisar eller titta på lektionen innan.

Leda sin häst
Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner på utebanan, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen. 

Uppsittning
Väl inne på ridbanan/ridhuset får man inte sitta upp innan din ridlärare säger till att du får. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och fastspänd. Det finns pall att låna vid uppsittning.

När ridlektionen väl är igång
Njut och ta vara av din lektion. Lyssna på din ridlärare och samspela med din häst!

Avstigning
Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna.

Tillbaka till stallet
Du leder själv tillbaka din häst till stallet igen - precis på samma sätt som när du ledde den ut. Du tar dig då tillbaka till hästens spilta/box. Ifall någon skall rida din häst efter dig behöver du bara lämna över den till nästa ryttare och du går utan häst ut från ridhuset/banan.

Inne i stallet igen
Beroende om din häst står i spilta eller box kan du ta av tränset direkt eller först se till att hästen har halsrem/grimma på så den inte rymmer. Ta av sadel och träns och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att den är fastspänd/boxdörren är stängd ordentligt.

Tvätta hästens utrustning
När du hänger tillbaka din sadel skall du se till att schabraket inte ligger vikt. Bettet på tränset skall noga tvättas under rinnande vatten innan det hängs tillbaka på sin plats på ett sätt så det inte trasslar ihop sig eller släpar i golvet.

Borsta din häst - igen!
Om ingen skulle rida din häst på lektionen efter dig är det precis lika viktigt att du borstar din häst lika noga som du gjorde innan lektionen innan du går hem.

Lämna tillbaka utrustning
Glöm inte att hänga tillbaka hjälm och säkerhetsväst om du lånat sådant från stallet. 

Har du fler frågor eller känns någonting fortfarande oklart?
Tveka inte att kontakta oss!