ridläger HOS RIDKLUBBEN NORRTÄLJE RYTTARE

Ridlägerprogrammet för kommande sommar presenteras i november.

Här nedan kan du läsa om de läger vi brukar ha hos oss!

I hjärtat av Roslagen arrangerar Ridklubben Norrtälje Ryttare ridläger för pojkar, flickor, barn, ungdomar och vuxna. Ridskolan är belägen i utkanten av den idylliska sommarstaden Norrtäljes stadskärna. Vi anordnar traditionellt kunskapsbaserade upplevelseläger med eller utan övernattning. Du kan komma själv, eller varför inte ta med hela familjen till våra helgläger. Ryttare med olika typer av funktionshinder är också välkomna. Välkommen till oss!

Övernattningsläger

På våra övernattningsläger (söndag – torsdag) rekommenderar vi att du är minst 10 år för att få ut så mycket som möjligt av din lägervecka. På dessa läger är det bra om du har ridit så mycket så att du klarar av din ponny/häst utan ledare i skritt och trav på ridbanan. Grupper delas in efter ridvana.

Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper, och delar in i grupper efter utbildningsnivå. Våra instruktörer är utbildade och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem. Du rider i huvudsak för en och samma instruktör under veckan. På våra ridpass lägger vi stort fokus på ryttarens sits och balans för att på bästa sätt kunna komma till inverkan. Vi rider olika lektioner i hoppning, dressyr och working equitation varvat med uteritter. Vi har också läger med olika teman, till exempel hoppning.
 
Så här kan en dag på
övernattningsläger se ut:

07.00 Frukost, städning av rum
08.00 Samling i stallet – sköta om sin hästs/ponnys box  samt visitation och förbereda sin häst för ridning
10.00 Ridpass – två grupper    
11.00 Hästskötsel och därefter
hästkunskapslektion
12.00 Lunch därefter
lunchaktivitet t ex bad
14.00 Förbereda häst inför
dagens andra ridpass
14.30 Ridpass – två grupper med en kortare uteritt
16.00 Hästskötsel och utsläpp av hästar samt städa undan i stallet, ta hand om utrustning  samt förbereda inför  kvälls-fodring
17.30 Middag och kvällsaktivitet
21.00 Kvällsmacka och hästsnack inför läggdags
22.00 Tyst och släckt
 - för att orka nästa dag
 
Övernattningslägrets första dag, söndag, startar med ankomst och inkvartering från klockan 14.00. Efter en samling och hästutdelning rider vi ett första pass för att se om häst- och gruppindelning fungerar. Du behåller därefter ”din lägerhäst” hela veckan, förutsatt att allt fungerar.

Den sista dagen, torsdag kl. 14,00, avslutas med en uppvisning där vi visar upp veckans färdigheter för föräldrar, släkt och vänner. När hästarna rids ut till hagarna en sista gång, bjuder vi på fika i klubbstugan. Med utcheckning från rummen och alla avskedskramar beräknar vi att avsluta sista dagen kl. 16.00.

DAGRIDLÄGER

På våra dagridläger (måndag – onsdag) rekommenderar vi att du är minst 8 år för att få ut så mycket som möjligt av dina lägerdagar. Även på dessa läger ser vi gärna att du kan rida utan ledare i skritt och trav på ridbanan.

Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper. På dessa läger har vi 6 - 8 deltagare.  Våra instruktörer är utbildade och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem. Du rider i huvudsak för en och samma instruktör under veckan.
 
Våra dagläger innehåller flera uteritter och ridpass där vi på ett lek- och lustfullt sätt förmedlar ridkunskaper i hoppning, dressyr och working equitation.
 
Så här kan en dag på
dagridläger se ut:

07.30 Samling i stallet – sköta om sin hästs box samt visitera och förbereda sin häst för ridning
09.00 Ridpass i grupp
10.00 Hästskötsel och därefter
hästkunskapslektion
11.00  Lunch
11.45  Förbereda häst inför dagens andra ridpass
12.00  Ridpass – på bana som avslutas med en kort uteritt 
13.15  Hästskötsel och utsläpp av hästar. Därefter städa undan efter sig i stallet och ta hand om sin hästs utrustning.
13.45  Slutsamling där vi gör en pratar om dagen i samband med enklare fika.
14.30  Tack för i dag

Dagridlägrets första dag, måndag, startar klockan 7.30 med ankomst och tilldelning av förvaringsskåp. Efter utdelning av hästar rider vi ett första pass för att se om hästfördelningen fungerar. Du behåller därefter ”din lägerhäst” hela veckan, förutsatt att allt fungerar.

Den sista dagen, onsdag, avslutas klockan 12.00 med en uppvisning där vi visar upp veckans färdigheter för föräldrar släkt och vänner. När hästarna rids ut till hagarna en sista gång, bjuder vi på fika i klubbstugan.

Minidagläger

Våra minidagläger är lägerdagar på tre timmar och vänder sig till barn från 4 år.

Minidagläger bokas per dag. Du kan vara med endast en dag eller varför inte boka upp flera dagar i rad – du väljer själv. 

Du som förälder är också välkommen att vara med om du och ditt barn önskar det. På dessa läger har vi även förmånen att ha hjälp av våra duktiga stallvärdar som finns med som ett stöd i den omfattning som ditt barn behöver det.

Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper. På dessa läger har vi 8 - 10 deltagare.  Våra instruktörer är utbildade och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem.
 
Störst fokus ligger på att deltagarna lär känna hästen och dess beteende. Man får också lära sig hur man förbereder en häst för ridning.
 
Ridning ut i naturen eller på ridbana/ridhus beroende av väder. Fokus ligger på att det skall vara lek- och lustfyllt.
 
Så här kan en dag på minidagridläger se ut:
09.00   Samling i stallet – tilldelning av häst och stallvärd
09.15 Hästskötsel samt för-bereda häst till ridning       
10.00   Ridning
10.45   Hästskötsel efter ridpass
11.15   Slutsamling där vi ”pratar häst” samtidigt som vi fikar
12.00   Tack för i dag

Helgläger

Boka in ett veckoslut (lördag - söndag) med hästar i sommar. Vi anpassar varje läger efter deltagarnas kunskaper och delar in i grupper efter utbildningsnivå. Våra instruktörer är utbildade och har som sin huvuduppgift att se till att du har kul och får massor av ny kunskap med dig hem.
 
Möjlighet till övernattning finns självklart på våra helgläger, vi har dock ingen husmor på natten under helglägren vilket innebär att dessa läger vänder sig till dig som är 18 år och äldre, eller till familjer där barn har med sig en vuxen.
 
På våra familjehelgläger vänder vi oss till den hästintresserade familjen. På dessa läger finns möjlighet att utforma innehållet mer efter deltagarnas önskemål. Det betyder att alla inte behöver ha häst- och ridkunskaper på samma nivå.

Våra helgläger kan också ha teman, till exempel hoppläger. Dessa läger vänder sig till dig som kommit lite längre i din hoppning med god ridkunskap och hoppvana. Kanske har du tävlat eller har det som mål. Vi tränar på både kontroll, teknik, balans och att rida bana.
 
Så här kan ett helgläger se ut:

Lördag
08.00  Ankomst - incheckning
Frukost finns serverad i matsalen
08.30 Samling och introduktion samt tilldelning av hästar för helgen
09.00  Hämta in hästar från hage
 – visitation och hästskötsel inför
första ridpasset
09.30  Ridpass i mindre grupper
13.00  Lunch och ridteori
14.30  Ridpass i mindre grupper,
hästskötsel samt utsläpp av hästar och städa undan i stallet
17.00  Middag
18.30  Slut för idag
 
Söndag
08.00   Frukost finns serverad i matsalen. Utcheckning av rum innan vi börjar dagens aktiviteter
08.30  Hämta in hästar från hagen – visitation och häst-skötsel inför dagens ridpass
09.00 Ridpass i mindre grupper
12.00 Lunch och slutsummering
av helgens erfarenheter
13.30 Sluttid för helgläger

Våra hästar och ponnyer

Vi har A-, B-, C- och D-ponnyer och stora hästar, sammanlagt tjugo ridskolehästar som arbetar hos oss på Vigelsjö Ridskola. Våra hästar gör ett fantastiskt jobb. Vi har trygga och lämpliga hästar som är utbildade för sina arbetsuppgifter. Du kan hjälpa oss genom att fylla i ett frågeformulär innan ankomst. Då kan vi lättare matcha ihop dig med en ponny eller häst som vi tror du kommer att trivas ihop med och utveckla dig som ryttare.  
 
Vill du ta med dig din egen ponny/häst
går det bra efter överenskommelse med oss. Hästen ska vara fullt frisk och vaccinerad mot influensa. Den ska fungera i grupp med andra och orka gå två lektioner/dag, samt ha en lämplig utbildningsnivå för det läger du ska vara med på. Du får tillgång till box och rasthage. Du behöver ta med foder till din häst själv. Priset är detsamma som om du rider på en av våra hästar. Självklart gäller samma regler vid ridning och hantering för dig som har egen häst som för deltagare på ridskolehäst.

Ridningen

Vi rider två pass per dag (sammanlagt cirka två timmar), med undantag för minidagläger som rider ett pass per dag. Alla passen rids i mindre grupper, 6 - 8 elever. Ridningen sker både på ridbana/ridhus och i naturen. När vi träffat alla lägerdeltagare delar vi ut hästar och har sedan provridning för att se om hästfördelningen fungerar eller om vi behöver göra något byte. Du behåller därefter din häst hela veckan förutsatt att allt fungerar.

Utrustning och checklista

Hjälm används vid all ridning, ryttare under 18 år ska även ha skyddsväst. I hoppning är skyddsväst obligatorisk oavsett ålder. Övrig utrustning består av långärmad tröja, handskar och ridsko/stövel med klack. Deltagare upp till 12 år ska bära hjälm vid all hästhantering.
 
En liten checklista på utrustning
·         Ridkläder och ridvantar
·         Ridhjälm (finns att låna)
·         Säkerhetsväst (finns att låna)
·         Långärmade tunna tröjor för ridning
·         Regnkläder
·         Varm tröja
·         Fritidskläder
·         Badkläder
·         Badlakan och handduk
·         Toalettartiklar, solskydd och myggmedel
·         Sovkläder, lakan, påslakan och örngott
·         En bok eller något gosedjur

Boende och mat

Du bor tillsammans med husmor i ridskolans klubbstuga. Här har vi 16 sängplatser fördelade på fem rum på klubbstugans övervåning. Sängarna är utrustade med madrass, täcke och kudde. Lakan och påslakan tar du med dig. På nedervåningen har vi vår matsal och omklädningsrum utrustade med fyra duschar och två toaletter, varav en är FU-anpassad. Här finns även förvaringsskåp där du har dina ridkläder när vi inte är i stallet.
 
Att bo borta är inte alltid så lätt, med olika vanor, hemlängtan, att hålla sams med sina kamrater m.m. För att alla ska trivas har vi en del regler kring boende. Alla ska vara på sina rum 22.00 och ljudnivån därefter ska vara låg, så att de som vill sova har en möjlighet till det. Klockan 23.00 ska det var helt tyst. Flera deltagare bor i samma rum. Därför behöver alla hjälpas att plocka undan och städa sina rum varje dag. Ridkläderna förvaras på nedervåningens tilldelade skåp. Husmor finns på plats från middagen och under hela lägervistelsen finns alltid någon vuxen ledare på plats.

Alla har vi olika vanor och smak vad gäller mat, men ingen har hittills under åren varit hungrig på våra läger. Allergier och annan specialkost meddelas vid anmälan. Frukosten serveras i matsalen med fil, flingor, choklad, te, juice smörgåsar m.m. Till lunch och middag serveras vanlig husmanskost tillagad av vår husmor. Salladsbord och smörgås finns till alla måltider. Under för- och eftermiddagen finns frukt och saft framme till ryttarna. Om du fortfarande skulle känna dig hungrig på kvällen erbjuder vi även kvällsfika.  
 
I KaffeSpiltan kan du handla glass, dricka, godis m.m. Du sätter in dina pengar vid ankomst och det som finns kvar hämtar du ut innan du åker. Vi vill inte ha pengar eller andra värdesaker på rummen.

Mobiltelefon och värdesaker

Under de tider som vi har ridlektion och är i stallet är huvudregeln att inte ha med någon mobiltelefon. Dessa lämnas in till husmor under frukosten. Både för att undvika att man tappar bort sin mobil men även för fokus på ”här och nu”. Vi kan inte ta ansvar för värdesaker, t ex kamera, mobiltelefon mm förutom i de fall det lämnats in till husmor för förvaring. Telefon finns självklart på ridskolan för att ringa hem för den som önskar det.


Villkor
Målsman ansvarar för att deltagaren är olycksfallsförsäkrad. Medlemmar i Ridklubben Norrtälje Ryttare omfattas av föreningens olycksfallsförsäkring. Som lägerdeltagare kan du komplettera din anmälan med medlemsavgift till Ridklubben Norrtälje Ryttare. Det gör du direkt på vår hemsida, och då omfattas även du av föreningens olycksfallsförsäkring. Klicka här för att bli medlem.
 
Betalning
Samtidigt med denna anmälan betalas gällande lägeravgift i enlighet med respektive ridlägers prospekt.

Avbeställning företagen av elev/målsman
1.      Vid eventuell avbeställning före 15 mars, återbetalas inbetald avgift till 80%, dvs ett avdrag om 20% görs för administrativa kostnader. Återbetalning sker inom 14 dagar.
2.      Vid återbud efter 15 mars och fram till lägerstart krävs läkarintyg som styrker förhinder att deltaga i läger under anmäld tid. I dessa fall återbetalas inbetald avgift till 50%. Återbetalning sker inom 14 dagar.

Avbruten lägervistelse
1.      Avbryter elev påbörjad ridlägerkurs pga sjukdom eller annan orsak – som arrangören ej kan hållas ansvarig för – återbetalas 20% av gällande dagskostnad per icke utnyttjad lägerdag = matpengar.
2.      Om meningsskiljaktigheter uppstår mellan lägerarrangör och elev/målsman vad gäller lägervistelsen och parterna ej kan enas skall parterna:
- försöka lösa tvisten omgående under det pågående lägret
- direkt vända sig till Allmänna Reklamationsnämnden – ARN. 

Arrangörens inställande av läger
Skulle oförutsedda händelser inträffa, som medför att arrangören icke kan fullfölja sina åligganden – inställd verksamhet eller dylikt – återbetalas inbetald avgift i sin helhet eller den del som eventuellt återstår vid avbruten lägerperiod. Återbetalning sker inom 30 dagar.

Observera!
Eventuell avbeställning bör – i avbeställarens eget intresse – ske i rekommenderad brevförsändelse, och under alla förhållanden skall avbeställning vara skriftlig.