SATSNING UNGA RYTTARE 2018

Inför 2018 har Ridklubben Norrtälje Ryttare inte mindre än två ryttare med till Stockholms Läns Ridsportförbunds Satsning Unga Ryttare!

Josefin Persson

Matilda Örling

JOSEFIN

Bor: För tillfället på Hagbyholms Gård i Sigtuna (jag går på Sveriges Ridgymnasium i Sigtuna), annars på en gård i Roslagsbro, Norrtälje
Ålder: 18 år
Gren: Dressyr
Ridit sedan: 4 års ålder
Medlem i klubben sedan: 2007
Vilka ridlärare har du ridit för på ridskolan: En hel del lektioner blev det för Leila, jag red ett tag för Johanna också.
Har du tävlat i lag för klubben: Ja, började på B-ponny och rider i dessa lag än idag. I både hoppning och dressyr, både div III och II.
Ditt bästa klubbminne: Måste nog vara när jag tillsammans med min ponny, Skee Ronja, tog hem poängjakten för första gången, vilken var en stor överraskning för mig. Annars alla lagtävlingar man varit med på, den härliga gemenskapen vi fått

Mina hästar:
Eco SJ är ett PRE-sto född 2009, född i Danmark men kom till Sverige och mig i början december 2014. Jag har själv utbildat Eco till där hon står idag, vi har gjort några starter i LA men ska debutera MSV under våren 2018.

Lizz (SWB) är ett SWB-sto född 2007. Köpte henne från Anna Wallberg under april 2016. Hon är utbildad MSV såsom skolor, galoppombyten, påbörjat tramp och lite lätta piruetter. Jag har startat några LA med henne innan hon skadade sig i hagen maj 2017, nu är hon på väg tillbaka och beräknas vara åter på tävlingsbanan under april 2018. Tanken är under sommaren 2018 debutera MSV.

Vad jag ser fram emot med Satsning Unga Ryttare 2018:
Jag tror jag ser mest i fram emot att skapa nya kontakter och hitta nya vägar att gå. Att få nya kunskaper inom dessa områden vi ska fördjupa oss, ser nog mest ser framemot den mentala träningen.

Jag hoppas detta kan hjälpa mig emot att nå mina mål som ryttare, för mig är nästa steg att etablera mig på nivån medelsvår dressyr med siktet inställt senare på de svenska mästerskapen.

MATILDA

Bor: Baltora, Norrtälje
Ålder: 15 år
Gren: Hoppning
Ridit sedan: Jag började rida när jag var 4-5 år
Medlem i klubben sedan: 2011
Vilka ridlärare har du ridit för på ridskolan: Leila, Anna och så har jag tränat några gånger för Sara med min gamla ponny Caspian
Har du tävlat i lag för klubben: Ja, både i dressyr och hoppning, division 3 och division 2, flera år. Tävla i lag är jättekul!
Ditt bästa klubbminne: Det finns så många så jag kan inte plocka ut ett!

Min häst:
Min häst heter Mis Maise Raine ("Majsan"), ett D-ponnysto född 2004, importerad från Irland. Hon kom till mig sommaren 2016, då vi köpte henne av Linda Eriksson. Hon är en fantastisk ponny på alla sätt, snäll, mysig, arbetsmyra som är pigg och glad, och hoppar mer än gärna! Vi tränar hoppning regelbundet för Linda, och så rider vi dressyr ibland med hjälp av Carina Morén. I höst har vi också haft möjligheten att träna hoppning några gånger för Svante Johansson, vilket har varit jätteroligt. Majsan och jag har i år debuterat LA hoppning, och avslutade säsongen med en felfri runda! Vi har också hunnit med att vara med i klubbens allsvenskalag division 2 hoppning i år 2017, tävla lag är alltid jättekul. Vi ser fram emot nästa års allsvenska!

Vad jag ser fram emot med Satsning Unga Ryttare 2018:
Ibland kan det vara svårt att hinna och orka med sin satsning på ridningen när man samtidigt har skola och annat att tänka på. Att delta i satsningen hoppas jag kommer ge mig många viktiga verktyg för att hitta ännu mer glädje och motivation i min träning.

Jag ser fram emot chansen att utveckla mig inom de olika delarna av ridsporten som ligger lite utanför ”den praktiska ridningen”, till exempel teori kring hållbar träning för häst och ryttare, målsättning och kanske framförallt den mentala träningen. Att få ta del av det här tillsammans med andra som är intresserade av samma saker gör att det känns jätteroligt att få vara med!

Det här är en gemensam satsning för mig, min häst, mitt egna team och alla andra som också deltar i projektet. Jag hoppas det kommer hjälpa mig att nå mina mål inom ridsporten, som just nu handlar om att ta klivet upp i medelsvår hoppning med min ponny och att så småningom gå vidare upp på storhäst.

RAPPORTER FRÅN TRÄFFARNA

27 november - träff 9!
Avslutning på året Unga Ryttare 2018! Ungdomar och medföljande vuxna träffades på Täby Ryttarcenter för avslutning, som påbörjades med gemensam tacomiddag. Därefter fortsatte vi med en suveränt bra föreläsning med Johanna Lassnack - "Vad händer under hjälmen?". Många kloka ord om mental träning, fokus, målmedvetenhet och hur vi kan programmera våra hjärnor.

Lite sorgligt att året med Unga Ryttare redan är slut, det har varit en fantastiskt bra satsning!

10 november - träff 8!
Träff nummer 8 på Ågesta ridskola! Veterinär Flemming Winberg, ortoped och kirurg samt klinikchef på Hästsjukhuset Stav, pratar om hästens hållbarhet. Vi knyter också ihop säcken med träningen, både vad gäller den fysiska och psykiska biten tillsammans med Mari Zetterqvist Blokhuis och Lotta Wanning. Vi har också Karin Holmqvist som jobbar som hästskötare för Kristian von Krusenstierna som berättar hur hon jobbar och tänker kring hästens välmående i sin roll som hästskötare.

3 oktober - träff 7!
Sjunde träffen ägde rum på Hufvudsta Ridskola, med tema Sociala medier. Intressanta diskussioner och insikter!

1 september - träff 6!
Satsningen på unga ryttare hade sin sjätte träff på Berga. Fullspäckat schema med grundridning + bommar för Nina Känsälä, mental träning för Lotta Wanning, och ryttare är idrottare = fys med Mari Zetterqvist Blokhuis.

24 maj - träff 5!
Idag har satsningen på unga ryttare haft sin femte träff och den sista före sommaren!

På schemat stod träning så våra deltagare har idag fått sig en ordentlig genomkörare!
Nu är det sommarlov från satsningen och i höst väntar de fyra resterande träffarna!

21-22 april - träff 4!
På schemat stod dag 1 en mängd viktiga saker: Mental träning, fysträning, foderföreläsning och hovvård. Och sedan en superlyxig middag! Fantastisk fin omgivning på Skeviks gård på Värmdö.

Dag 2 - ridning! Alla ryttare rider för tränare Nina Känsälä, uppdelade i tre grupper. Så kul all få se varandras hästar äntligen!

21 mars - träff 3!
Temat är kost och näringslära och kvällen har både teoretiska och praktiska matpass. Ryttarens foderstat är god, näringstät och färgglad!

Träff 3 är avklarad. Samtliga 24 boostade med energi, fibrer, vitaminer, mineraler mm = bra mat, och tankar om prestationstrianglar, balans, återhämtning och mellanmål.

18 februari - träff 2!
Hästens hållbarhet stod i fokus på andra träffen för unga ryttare 2018.

Den andra träffen för satsningen på unga ryttare ägde rum på hästsjukhuset Evidensia Stav. Temat för träffen var hästens hållbarhet och föreläsare för dagen var chefsveterinär Flemming Winberg.

Dagen började med att Flemming föreläste i sal om hästens hållbarhet och vikten av att hålla koll på hur ens häst mår, innan man fortsatte praktiskt. Flemming började med att gå igenom ponnyn Theo innan deltagarna delades in i mindre grupper och fick i gruppen göra en egen bedömning på hur Theo mådde. Deltagarna fick visitera och titta på hur kan rörde sig i springgången.

Därefter fortsatte dagen i sal och vidare samtal om hästens hållbarhet och många frågor kring hur ofta man kan tävla? Benlindor eller inte? Hjälper back on track? Vad är det som sliter på hästarna?

Helgen 27-28 januari har den första träffen för Unga Ryttare 2018 hållits på Bosön. På lördagen fick även föräldrar/ledare vara med, och programmet bestod av olika lära-känna-aktiviteter och uppstart. Deltagarna fortsatte med kvällsaktiviteter, och sedan en fullspäckad söndag med tema Jaget och Laget, Ryttare är idrottare, mental träning. Både föreläsningar och fysiska aktiviteter hanns med!

Här kan du läsa mer om årets deltagare.

Mastigt, varierat och matnyttigt program med 9 träffar under året. Varje ryttare har en vuxen med sig som också deltar, och som genomgår Svenska Ridsportförbundets Basutbildning för ledare under programmets gång!