UNGDOMSSEKTIONENS BLOGGARE

PONNYRYTTARNA
 

Här kan du läsa lite rapporter från vardagen med träningar, tävlingar, funderingar, planering och annat från några av klubbens duktiga ponnyryttare.

Om du har kommentarer eller förslag vad gäller någon av bloggarna, så kan du nå oss på bloggarna@ridklubbennorrtaljeryttare.se

LINN

Hej på er! Jag heter Linn Rensvik och jag är en trettonårig tjej som tävlar i ponnyhoppning för Ridklubben Norrtälje ryttare. Jag har tre ponnys, var av jag tävlar med två av dom i hoppning. Jag bor på en hästgård en liten bit utanför Norrtälje och är i stallet 365 dagar om året 

Mina två ponnys som jag tävlar med heter Charmander och Miltenberg maestro, två d-ponnykillar som älskar att hoppa, men är helt olika varandra. Miltenberg Maestro "Milton" som han kallas är den ponnyn jag satsar på mest just nu, han har en fin kapacitet och vi passar varandra som handen i handsken!

KAJSA

Hej! Jag heter Kajsa Kvick och är en femtonårig tjej som bor med min familj en bit utanför Norrtälje. Jag lever vardagen med mina tre egna ponnyer och en storhäst som jag har på foder. Ända sedan cirka 6 år tillbaka har jag haft ett stort intresse för hästar och ridsporten. Idag tävlar och tränar jag i ponnyhoppning för Ridklubben Norrtälje Ryttare. En klubb där jag träffat många nya vänner och som öppnat nya möjligheter för mig och min ridning.

MATILDA

Hej!
Jag är en tjej på 14 år som heter Matilda. Jag bor en bit utanför Norrtälje på en liten gård med min familj och våra hästar. Vi har för tillfället 6 hästar här hemma, men bara en som tränas och tävlas i hoppning för Ridklubben Norrtälje Ryttare. Det är mitt 13-åriga irländska D-ponnysto Mis Maise Raine, eller Majsan som vi kallar henne.

ALVA

Hej! Jag heter Alva och är 14 år. Min ponny heter Charmander (men kallas för Calle), och vi tävlar i både hoppning och dressyr för klubben. Jag köpte Calle av Linn innan sommaren precis (2017).

ALVA 4 SEPTEMBER 2017

Hej allihopa!
Ett tag sedan nu, en sak som dem flesta redan säkert vet är ju att jag nu äger Calle. Och vi har börjat tävla lite dressyr också vilket är jätteroligt. Vi var på täby ryttarcenter igår (3e sep) och tävlade allsvenskan div 2 Omg 1 i dressyr vilket var jätteroligt. Tyvärr så blev Calle lite rädd för en blomma som stod vid en av bokstäverna vilket gjorde honom spänd och han började rygga lite. Jag fick ordning på det och gjorde klart hela programmet men då fick vi ju tyvärr ganska mycket avdrag på det.
Men så är det. Både Linn och Moa gjorde väldig bra ifrån sig också!! Men tyvärr ingen placering för laget.
Nu är de mycket "blom"-träning som gäller inför Omg 2 som går hos rastaborgs ridklubb den 24e september.
Det ska blir väldigt kul!

LINN 16 APRIL 2017

Hej!
Det var ett tag sedan jag skrev här på bloggen men jag har glömt bort det lite

Milton sköter sig iallafall fin fint och sen sist har vi hunnit starta lite lokala tävlingar! Vi har bland annat ridit allsvenskan med laget där vi kom fyra och det betyder att världens bästa lag (vi alltså) är i final!! Så roligt!

Imorgon är det tävling igen, på en måndag! Det känns lite konstigt haha, jag tävlar iallafall bara Milton där, en LC och en LB. I LC kommer jag antagligen satsa lite i omhoppningen om vi kommer dit och han känns med på noterna och i LB ska jag bara rida för nollan och rutin helt enkelt. Tror och hoppas att bommarna är på vår sida imorgon, eller det är ju dom bara jag rider bra

Idag gick jag upp 07 och lät Milton äta frukost inne medan jag fixade stallet till alla mina tre ponnys. Sedan trimmade jag igenom Milton men eftersom det har kommit snö så red jag på en äng i typ snöstorm. Kanske inte det mest optimala sättet att trimma igenom en häst på dagen innan tävling men jag hade inget annat val han var iallafall fin med tanke på omständigheterna och jag red väl kanske i 20 minuter, hoppas det var tillräckligt för att han inte ska vara för pigg imorgon! Han måste verkligen kunna lyssna på mig. Men han har varit väldigt fin på sistone så trots att jag red ett ovanligt lugnt trimpass så borde det gå bra om jag rider som jag gör hemma!

ALVA 13 APRIL 2017

Hej! Igår tränade jag och Calle för Linda Eriksson.
På framridingen gick allt på topp men när vi skulle hoppa ett vågplank blev Calle jätte tittig och vägrade två gånger så jag ramlade av. Men, sedan när jag verkligen bestämde mig så gick det hur bra som helst.
Vi hoppade en bana och Calle skötte sig fint!
Nästa vecka den 23e är de pay and jump och klubbhoppning. Då ska jag och Calle starta 70 cm p&j och klubbhoppning 80 cm. Det ska bli superkul!

Här finns en liten film från gårdagens träning!
 

KAJSA 15 MARS 2017

Hej igen!
Nu har äntligen tävlingssäsongen startat för min del och första tävlingen var i helgen på Botkyrka ridsällskap. Första klassen var omg 1 av ponnyallsvenskan div 3, LD bedömning A: inverkan. Det var första gången för mig att rida med inverkan men det gick bra och jag är jättenöjd. Alla i laget var felfria med fina inverkanspoäng och det ledde oss till en 4:e placering.

Det var jätteroligt att tävla med laget också då alla kommer överens bra och vi hade det kul hela dagen.

För några veckor sedan så var vi även på en föreläsning om vad man ska tänka på m.m. när man tävlar i lag. Det var en lärorik kväll där vi förutom föreläsningen fick göra tillhörande övningar och jobba med olika uppgifter. En av dem sakerna var att prata och skriva ner mål vi i laget skulle ha under kommande allsvenska starter. Några utav dem var att vi skulle hålla ihop hela dagen, vara engagerade, ha 3 felfria rundor osv. Jag själv tycker att vi uppfyllde dessa mål riktigt bra och nu får vi se till att fortsätta med det under de andra omgångarna också. Bra att ha mål i laget som vi kan följa för att hela tiden bli bättre.

Efter den starten så hoppade jag i alla fall även en LD+ A:0+A:0. Rundan kändes bra även fast att Sanbella hade fått upp tempot lite mer än i första klassen. Vi fick 4 fel i grunden men jag tyckte att själva rundan gick bra ändå. Sanbella skötte sig superbra hela dagen och bjöd på 2 fina rundor, kan inte annat än vara nöjd.

Jättebra start på säsongen för oss och det ska bli kul att få helgerna fullspäckade igen

LINN 2 MARS 2017

Hej!
Sen sist jag skrev så har jag hunnit tävla med Milton. Det gick JÄTTEBRA! i LC så dubbelnollade vi alltså hade noll fel i båda faserna. Men jag red lite sakta i början av omhoppningen så vi hamnade precis utanför placering men jag är nöjd ändå, iallafall med Milton men jag red lite sådär och la honom lite slarvigt. Men i LB så red jag bättre, tyvärr rev han första hindret för att han bajsade men resten gick strålande fint och jag har aldrig fått en så bra runda med Milton.

Nu när jag skriver det här (torsdag) så sitter jag och Matilda påväg mot vår tränare Linda Erikssons gård i Gottröra för att kolla när Alexander Zetterman håller träningar för väldigt duktiga ryttare som rider storhäst. Igår var jag och Matilda där och tränade och då hade dom förberett allt så det var massa bord i en del av ridhuset, men de brydde sig inte våra hästar om. För övrigt var han duktig igår, vi hoppade oxrar som låg på 110 och det var inga problem samt att gas och broms fungerade någorlunda!

MATILDA 22 FEBRUARI 2017

LB-debut
Säsongens första tävling för min del ägde rum i söndags. Jag startade LC (90cm) och LB (100cm) med helt okej resultat i båda klasser. Båda klasserna var bedömning A:0+A:0, vilket innebär att man rider en bana med två faser, och är man helt felfri i första fasen (grundomgången) rider man andra fasen (omhoppningen) på en gång.

I LC fick jag en rivning i grunden, vilket innebär att jag fick 4 fel i första fasen. Majsan var inte riktigt igång till denna klass, vi blev nämligen lite sena och jag fick väldigt kort framridning.

Till den andra klassen hade jag gott om tid på mig att rida fram, vilket var mycket bättre. Majsan kom igång ordentligt och hade mycket mer energi. Dock fick jag 4 fel i grunden även den här klassen, då jag var tvungen att lägga en volt. Men jag är jättenöjd med den rundan ändå, Majsan var fin hela vägen.
Video från LB finns på YouTube.

Jag är nöjd med båda mina starter i söndags. Nu på söndag den 26 februari är det Pay and Jump på ridklubben. Dit åker jag och hoppar, har dock inte riktigt bestämt vilka höjder jag hoppar, men antagligen blir det någonstans runt 80-90cm. Det ska bli kul!

KAJSA 12 FEBRUARI 2017

Vanlig söndag

Idag är det inte så mycket som händer för mig förutom det vanliga i stallet. Mocka, fylla vatten, packa hö osv. Tycker det är ganska skönt med sådana söndagar som man kan ta det lite lugnt på och fixa allt inför nya veckan. Förutom stallfix så ska alla 3 ponnyer ska longeras och Modette ska på promenad.
Igår eftermiddag så var jag i ridhuset med både Marilyn och Sanbella för att träna lite. De har inte hoppats så mycket efter deras vila från vaccinationen som tog slut förra helgen. Därför så körde vi lite småhinder och bommar igår. Passar även bra med longering idag för att varva ner lite efter det.

Marilyn var väldigt pigg och busig i början men lugnade ner sig mot slutet. Vi började med att värma upp med tempoväxlingar och övergångar. Jag gör i princip alltid det under uppvärmningen bara för att få dem så lyhörda som möjligt. Det är även bra för att dem ska var igång ordentligt. Därför gör jag även snabba och korta övergångar precis innan start. Bomövningarna som vi började med var lite svåra för henne då det gick lite för fort och hon kastar sig över bommarna. Det var bom-volt, bom-volt osv. Bra men klurig övning som vi ska fortsätta träna på. Efter det övergick vi till två sockerbitar med plank där det var 12-13 meter tror jag. Hon var lite tittig första gångerna men det gick super och hon klarade att variera det på lite olika många galoppsprång. Samt att sakta av i mitten av sockerbitarna och sedan fatta ny galopp igen innan nästa hinder. Väldigt nöjd med henne då hon inte blev allt för pigg och springig som hon kan bli.

Sanbella var väldigt stel under gårdagens pass. Speciellt i bak där hon inte riktigt tog ut steget. Båda två har ju vilat mycket nu. Först vintervila och sedan vila efter vaccination igen, så det kan ju vara det. Sen har hon även haft en broddtramp vid ena bakhoven som kan ha gjort henne lite mer stel eftersom att hon har varit lindad ett tag. Hon verkade i alla fall vara pigg och glad och försökte sitt bästa. Hon blev lite hög och stretig i formen också, så då brukar jag lura henne lite genom att börja med att ställa henne åt fel håll. Jag ställer henne alltså mot sargen först och sedan böjer jag henne lite försiktigt inåt. Funkar nästan alltid och Sanbella bara hänger på. Hon hoppade bra på linjen och blev inte allt för stark.

LINN 8 FEBRUARI 2017

Mina mål 2017

Jag älskar verkligen att sätta upp mål och sedan gå all in för att lyckas, enligt mig är det ett måste att ha ett mål med de man gör, i mitt fall ridning. Det behöver inte vara något stort, kanske att lära sig rida en skänkelvikning eller kunna kommunicera bättre med hästen från marken?

Jag är en tävlingsryttare och bokstavligt talat ÄLSKAR allt som har med tävling att göra. Jag brukar tänka "utan mål så kommer man ingenstans" för visst är det så, man måste ha något att träna och satsa på om man vill bli bättre? Oftast kan man mer än vad man tror, jag gillar att sätta upp mål som är inte allt för lätta men inte heller allt för svåra. Ett för lätt mål för mig är kanske "hoppa 70 cm felfritt" eftersom de har jag och min häst inprincip redan gjort då vi tävlar högre, men för någon annan så är det ett alldeles lagom svårt mål. Men målen måste vara rimliga, iallafall om dom är kortsiktiga. För mig skulle det inte funka att ha som mål att rida OS om tre år, utan om jag skulle vilja ha OS som mål så kanske det skulle vara att rida OS om 15 år. För att jag tror, går man in för något och satsar allt för att lyckas, då kommer man lyckas. "Genom att sikta mot det omöjliga så når vi toppen av det möjliga" är ett citat jag gillar.

Snart är årets första tävlingar på ingång och jag har självklart massvis av mål med min häst, Milton i år. Jag tänkte lista dom här nedanför och skriva en förklaring till varje mål jag har!

- Innan året är slut vill jag ha hoppat LA (110 cm) på tävling med Milton. Jag tänker så här att snart ska jag debutera LB och på den höjden kommer jag stanna tills vi känner oss säkra, men samtidigt så gillar jag utmaningar och Milton har en fin kapacitet. Så om LB funkar bra, varför inte pröva LA? Han har gått mängder av LA klasser tidigare med sin förra ryttare och har bra rutin på den höjden. Det värsta som kan hända är att man misslyckas, man måste få misslyckas för att lyckas!

- Bygga upp Milton i dressyren. Jag har ägt Milton i cirka ett halvår men han är inte så mycket dressyrriden. Just nu håller jag på att utbilda honom där med hjälp av min dressyrtränare och det går mycket framåt, men han måste bygga mer muskler och det gör han med hjälp av dressyr, för att han ska kunna hoppa de klasser jag vill med bra resultat.

- Kunna fånga honom lättare i hagen. Milton kan vara lite tveksam att bli fångad i hagen och för att rida så måste man ha en häst så det är ett ganska självklart mål.

Det var mina "stora" mål som jag kommer fokusera mest på i år. Något jag HATAR är människor som säger "ha inte för höga mål lilla du". För mig är det som att få en smäll rakt i ansiktet där dom egentligen menar "du kommer ändå inte lyckas om du har för höga mål så sätt inte upp mål för du kommer bli besviken". Jag tycker det är så fel att säga så och jag får höra sånt ganska ofta. Meeen istället för att lägga energi på sura människor som inte vågar hoppas och sätta mål själv så tränar jag för att knäppa dom på näsan för ärligt, vem tror ni kommer längst i livet? Personen som inte vågar lämna sin trygghetszoon och är rädd för att misslyckas, eller personen som gör allt för att lyckas och verkligen vill något till hundra procent?

Och till sist, sluta aldrig tro på dig själv! //LINN

MATILDA - 5 FEBRUARI 2017

Hej!
Jag är en tjej på 14 år som heter Matilda. Jag bor en bit utanför Norrtälje på en liten gård med min familj och våra hästar. Vi har för tillfället 6 hästar här hemma, men bara en som tränas och tävlas i hoppning för Ridklubben Norrtälje Ryttare. Det är mitt 13-åriga irländska D-ponnysto Mis Maise Raine, eller Majsan som vi kallar henne.

Jag har haft henne i lite mer än ett halvår och under dessa månader har vi hunnit komma en bra bit på väg. Vi har utvecklats massor som ekipage, och jag har utvecklats en hel del som ryttare. Vi har hunnit starta upp till LC+ (95 cm) under hösten och planen är att starta LB (100 cm) nu i vår. Säsongens första tävling äger rum på Skånsta Ryttare den 19/2.

Jag har ridit för Ridklubben Norrtälje Ryttare i ungefär 4-5 år, och jag började tävla för klubben när jag köpte min första egna ponny, Engla Cantus, eller som ni kanske känner honom, Bolle. Världens sötaste B-ponnykille som nu finns på ridskolan.


När jag sålt Bolle efter nästan 2 år köpte jag en C-ponnyvalack, Prins Caspian. Jag hade bara haft honom i lite mer än ett år innan han råkade ut för en olycka i hagen och vi fick ta bort honom.


Efter det köpte jag ett C-ponnysto - Caspians helsyster. Princess Baileys heter hon, världens bästa ponny. En riktig prinsessa och det vet hon om. Henne har jag tränat och tävlat hoppning, dressyr och lite WE med de senaste två åren. Hon bor fortfarande kvar hos oss, men hon fick en skada i våras och är nu triangelmärkt. Tanken är att vi ska betäcka henne lite senare i vår.

KAJSA - 3 FEBRUARI 2017

Presentation av mig och mina hästar- Kajsa

Hej! Jag heter Kajsa kvick och är en femtonårig tjej som bor med min familj en bit utanför Norrtälje. Jag lever vardagen med mina tre egna ponnyer och en storhäst som jag har på foder. Ända sedan cirka 6år tillbaka har jag haft ett stort intresse för hästar och ridsporten. Idag tävlar och tränar jag i ponnyhoppning för Ridklubben Norrtälje Ryttare. En klubb där jag träffat många nya vänner och som öppnat nya möjligheter för mig och min ridning.

Karismas Inget Hasse
Inge är då min första egna ponny som har jag ägt sedan julen 2012. Verkligen världens bästa julklapp som jag aldrig kommer att glömma. När jag träffade Inge första gången 1-2år innan vi köpte honom, så var han inte inriden och väldigt grön i allt. Det gick knappt att få in honom från hagen och han var ju inte direkt schysst i hanteringen heller. Även fast att han höll på som han gjorde så var det någonting som gjorde att man bara inte kunde motstå att inte älska honom. Det var nog antagligen den sötaste och envisaste ponnyn jag någonsin sett som jag fastnade vid. Jag var hos Inge 7 dagar i veckan och myste, borstade och longerade honom eftersom att han hade blivit min foderponny. Efter 1 års longering, så påbörjade vi inridningen av honom. Att rida in ett b-ponny russ som första ponny är någonting som jag verkligen tror att jag kommer ha fördel av hos framtida hästar. Det har gjort mig väldigt orädd idag, eftersom att det har varit tufft och det gäller bara att visa vem som är envisast. I detta fall han eller jag. I slutändan tror jag nog ändå att det var jag då Inge idag är helt inriden och det känns ganska coolt och väldigt bra att jag själv har lett honom till det. Vi har startat lite Clear round, P&J, utställningar m.m. Men nu är jag över tretton år och får inte längre tävla b-ponny. Därför är han just nu under inkörning som passar honom väldigt bra. Han älskar att trava och därför ska han få göra det också. Där han på sidan av får komma ut och bocka loss lite på ängarna med mig. Det är han också bra på

Moravikens Marilyn
När jag började rida så var det inte på ridskola, istället följde jag med en nära vän till familjen och fick rida på hennes hästar. Utan den personen så hade jag aldrig lärt mig allt som jag kan idag och det är jag tacksam över. Våren 2015 tror jag det var, så började jag bli tävlingssugen och en större ponny började komma i sikte. För att rida in mig lite på olika hästar än bara Inge så började jag rida på Vigelsjö ridskola. Jag fick prova lite olika ponnyer tills i slutet på våren då Marilyn kom tillbaka till ridskolan från att ha bott på ett annat ställe ett tag. En ponny med drag i som jag verkligen gillade. Jag fick prova henne under en hopplektion och det var bland det roligaste jag gjort. Hon var c-ponny, snabb, gillade att hoppa och passade mig perfekt. Ända nackdelen med henne då var att hon var 20 år och frågan var ju om hon skulle hålla för tävlingar och träningar? Vi gjorde ett försök och tog hem henne på foder under sommaren, gissa vad hon blev kvar. Vi varierade träningarna mycket för att hon skulle hålla och inte ridas slut på. Hon har inte visad några tecken alls på att hon inte orkar med träningar och tävlingar idag. Snarare tvärt om. Vi hade en svacka ett tag och det började från och med att vi började tävla våren 2016. Hon började stanna och vart tittig på hinder. Det har varit jobbigt att träna bort. Men nu börjar det avta och hon hoppar super när allt sitter. Hon må vara 21 år men ändå en riktig superstar.

Sanbella
Min tredje och sista egna ponny som är ett 8 årigt Svenskt ridponny sto. Hon kom till mig under påsken 2016 alltså inte ens ett år sedan. En ponny med en enorm kapacitet som jag tror kommer komma långt. När hon kom till oss så började det oturligt nog med att hon fick en skada från hagen. Det gjorde så att hon fick vila i 1-2 månader innan jag kunde börja sätta igång henne. Sanbella var helt grön i tävlingssammanhang när hon kom och hade inte ens hoppat en P&J. Vi började med att starta lite sådana små under slutet på sommaren och det gick superbra. Vi hann även med 4 lokala starter i LD där hon har varit superduktig och första tävlingen var hon felfri och fick med sig en 2:a placering. Nu väntar en rolig vår där vi ska vara med i ponnyallsvenskan div 3 och även börja hoppa lite LC.

Modette
Sista hästen att presentera heter Modette och är ett Svenskt Halvblod sto på 27år. En häst som i 2015 var i akut behov av ett hem. Vi valde att ta emot henne då vi hade plats och kände att hon förtjänade ett par bra sista år istället för att hamna på slakt. Hon är världens snällaste och tar han om alla ponnyerna i hagen som deras mamma. Vi vet inte alls hur länge hon kommer att klara sig på grund utav hennes ålder. Men just nu är hon frisk och pigg och förtjänar verkligen det bästa. Lite mys turer och att få hänga med kompisarna i hagen verkar funka utmärkt för damen

LINN - 29 JANUARI 2017

Pay & jump på Norrtälje Ridklubb - Linn

Hej på er! Jag heter Linn Rensvik och jag är en trettonårig tjej som tävlar i ponnyhoppning för Ridklubben Norrtälje ryttare. Jag har tre ponnys, var av jag tävlar med två av dom i hoppning. Jag bor på en hästgård en liten bit utanför Norrtälje och är i stallet 365 dagar om året 

Mina två ponnys som jag tävlar med heter Charmander och Miltenberg maestro, två d-ponnykillar som älskar att hoppa, men är helt olika varandra. Miltenberg Maestro "Milton" som han kallas är den ponnyn jag satsar på mest just nu, han har en fin kapacitet och vi passar varandra som handen i handsken! Den 19/2 ska vi tävla, vi ska hoppa LC och LB i sällskap med andra ekipage från klubben, det ska bli så spännande!

Idag har det på klubben varit pay & jump, Norrtälje ridklubb anordnar pay & jump cirka en gång i månaden, jag gillar så kallade "P&J's" väldigt mycket. Alla klubbar har lite olika regler när det gäller P&J men på Norrtälje ridklubb så får man hoppa valfri höjd och man får hjälp på banan om man behöver det samt att man får hoppa tills man kommer över alla hinder. Vi har skippat regeln att man blir "utesluten" om man har 3 olydnader och det är superbra tycker jag, man får en självförtroendeboost av det och om man får ett problem på banan så kan man lösa det, supersmart! Min andra ponny, Charmander kan tycka vissa hinder är lite läskiga ibland, men på Norrtäljes P&J's får han hoppa hindren i lugn och ro och vi får försöka tills vi kommer runt hela banan. Extra kul är det dessutom nu när vi har en så fin och ny hinderpark dessutom är ju fikat i kaffespiltan suuupergott och alla härliga medlemmar som hjälper till för att våra pay and jumps ska bli så bra som möjligt är helt fantastiska!