Stallvärd

Att vara Stallvärd innebär att du på lördagar och söndagar får vara med i stallet och ta lite extra ansvar tillsammans med personalen som jobbar i stallet. Att vara Stallvärd är en del av vår Ledarskola för unga, och är till för dig som är medlem i Ridklubben Norrtälje Ryttare.

På lördagar klockan klockan 10-16 har vi hjälp av 3 Stallvärdar, och klockan 13-16 har vi också hjälp av 3 Extrastallvärdar. På söndagar har vi hjälp av 2 Stallvärdar klockan 9-15. På lördagar är det vanligtvis Nattis och Louise som håller i Stallvärdarna/Extrastallvärdarna och Ledarskolan, och på söndagar är det vanligtvis Alva som håller i Stallvärdarna.

Som Stallvärd hjälper du till att ta in hästar från hagen, gör iordning hästar till ridlektioner, hjälper barn och vuxna tillrätta i stallet, borstar, packar foder, leder hästarna på lektioner. Som mer erfaren Stallvärd hjälper du även Extrastallvärdarna tillrätta.

Som erfaren Stallvärd har du också möjlighet att vara med på aktiviteterna i Ledarskolan på lördagen klockan 16.00-17.45 i samband med din stallvärdshelg.

När du är minst 10 år, kan leda häst med ryttare på i skritt och trav, sadla och tränsa utan hjälp, så kan du få vara Extrastallvärd på lördagar klockan 13.00-16.00. Som Extrastallvärd hjälper du bland annat till med sadling och tränsning inför lektionerna, visar barn och vuxna tillrätta, och leder på barnridning. När du deltagit vid 4 tillfällen så får du vara med på en Ledarskolan-aktivitet (lördagar 16.00).

Är du intresserad av att vara Extrastallvärd eller Stallvärd, så prata med Louise, Alva, Nattis, Ebba, eller med din ridlärare.

Under sommaren hjälper våra Stallvärdar och Extrastallvärdar till under våra Minidagläger. Som avslutning på sommaren har vi ett Stallvärdsridläger, som också är kick-offen inför höstterminen!

Stallvärdarna har en egen sida på facebook som heter "RNR Stallvärdar". I den gruppen sker all kommunikation om vilka som ska vara Stallvärdar på helgen (om ni inte har facebook sköter vi kontakt på annat sätt så klart!). Ansvarig för facebookgruppen är Louise Welin och Sandra Nicolin.

På lördagarna har de Stallvärdar som varit med under helgen aktivitet i Ledarskolan, klockan 16.00-17.45 (här kan du läsa mer om Ledarskolan).
Aktiviteten innehåller både praktisk aktivitet med häst (som kan vara ridning, longering, häst vid hand, löshoppning, lastning, eller annan aktivitet) och teori på tema från Hästskötarexamen och/eller månadens tema för ridskolan. Extrastallvärdarna samlar klipp, och kan efter 4 gånger som Extrastallvärd vara med på en Ledarskola-aktivitet.

Tanken med Ledarskolan är att våra Stallvärdar ska få en god handledning och möjlighet att lära sig så mycket som möjligt om hästar, hästhållning, stall och anläggning.

Ledarskolan bygger på ”Kompetensbeskrivning för Hästskötare”, på en lagom nivå. Att utgå från alla delar i det som krävs för en hästskötarexamen i en framtid ger deltagarna en väldigt stadig grund att stå på vad gäller området häst. Deltagarna i Ledarskolan har också möjlighet att söka klubbens stöd för att söka till olika utbildningar som Svenska Ridsportförbundet har, till exempel ULK (ungdomsledarkursen).

Inom ramen ingår också att erfarna Stallvärdar leder och inkluderar yngre, för sin kunskap vidare, kommunicerar och samarbetar. De mer erfarna som deltar i Ledarskolan ansvarar för att ta med de yngre i verksamheten, för att på så sätt på ett positivt sätt skapa gemenskap och föra vidare sina kunskaper.

Stallvärd - 4 januari-24 januari - särskilda restriktioner i stallet gör att vi behöver hjälp av dig som stallvärd!

I och med covid-19 kommer vi under de 3 första veckorna på terminen att ha lite extra mycket restriktioner i stallet. Det innebär att alla elever i Bas30 och i Bas45 junior upp till och med Märke 2 behöver få sina hästar till lektion "serverade" utanför stallet (på stallplanen eller i riduset) till sina lektioner av personal/Stallvärd, och att de lämnar av sina hästar efter lektionen till personal/Stallvärd efter sin lektion på stallplanen.

Vi behöver hjälp av Stallvärdar (eller ideella krafter :-) ):

Måndag 15.30-19.00 (serva till grupper 16.10, 17.00, 17.50) - vecka 1 Agnes och Jimmy, vecka 2 Agnes, vecka 3 Agnes

Tisdag 15.30-19.00 (serva till grupper 16.10, 17.00, 17.50) - vecka 1-3 Tindra

Onsdag 15.15-18.15 (serva till grupper 15.40, 16.15, 17.05) - vecka 1 Ida och Elvira, vecka 2-3 Moa F

För att hjälpa till behöver du obehindrat helt och hållet kunna sadla och tränsa och göra iordning häst för lektion utan hjälp, göra iordning hästar efter lektion, samt ta ut och in hästar till och från lektion utan hjälp.

För varje "hjälpdag" samlar man ett klipp till Stallvärdsaktivitet! Vid 4 tillfällen har man fullt, och får vara med på en aktivitet.

Stallvärdar under jullovet 2020!

Under jullovet behöver vi lite hjälp av våra duktiga stallvärdar!

Stallvärd vid kurs för nybörjare (hjälpa deltagarna i stallet före och efter vid behov, ev. leda). Lotta håller i kursen som har 5 deltagare.

Stallvärd vid miniläger (hjälpa deltagare under lägret). Själva lägret är 11-14, Stallvärdarna samlas 30 minuter innan. Sandra håller i lägret som har 6 deltagare.

Stallvärds-kick-off inför vårterminen 2021
2 januari 2021 klockan 12.00-13.30
(11.00-11.45 är det ridning för de Stallvärdar som hjälpt till på kursen den 27 december och/eller minilägret 29 december, därefter uppstartsträff inför vårterminen).

Vi kommer prata om hur upplägget för Stallvärdarna kommer vara under vårterminen (dagar, tider, innehåll), och planera tillsammans. Vi är i ridhuset/utomhus - kläder efter väder!