Ny på ridskolan


Vår föreningsdrivna ridskola är öppen 7 dagar i veckan för både barn och vuxna. Vi har abonnemangsgrupper måndag till söndag, dessutom erbjuder vi tävlingar, kurser, ridläger och andra aktiviteter.

Som ny i stallet och som ny hos oss har man självklart en mängd frågor! Här nedan hoppas vi svara på de allra flesta. Har du fler frågor kan du alltid höra av dig till kansliet, se mer här.

Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en bra broschyr som handlar om att rida på ridskola:

Betalning, avbokning  & uppsägning

Medlemsavgiften
För att delta på Vigelsjö Ridskolas abonnemangsverksamhet måste du vara medlem i Ridklubben Norrtälje Ryttare och betala medlemsavgift (kalenderår). I och med att medlemsavgiften erlagts omfattas man av olycksfallsförsäkring hos Folksam genom Svenska Ridsportförbundet under aktiviteter på Vigelsjö Ridskola. Läs mer om vad försäkringen omfattar här.

Abonnemangsridning
När du börjar rida på ridskolans abonnemangsverksamhet får du en plats i en grupp.
 
Avgiften faktureras månadsvis i förskott, och fakturan skickas med post. Förfallodatum för fakturan är den 28:e varje månad. Avgiften beräknas på antalet lektionstillfällen för året, och faktureras med samma summa varje månad. Avgiften beror av vilken typ av grupp och vilket abonnemangspaket du deltar i.

Uppsägningstid
Som elev på ridskolan i abonnemangsverksamhet är uppsägningstiden tre (3) månader från och med den månad du anmäler din uppsägning. Under uppsägningstiden har du fortfarande rätt att utnyttja ditt betalda abonnemang. Säger du upp dig i september får du alltså rida på ridskolan under hela september, oktober och november innan abonnemanget avslutas. 
Uppsägning sker skriftligen via detta formulär

Hur avbokar jag min lektion?
Avbokning skall ske i avbokningsformuläret här på hemsidan

Varför behöver jag avboka min lektion?
Vi behöver veta vilka hästar som ska gå eller inte på lektionerna för att kunna anpassa dagarna på bästa sätt.

Vad gör jag i stallet:
Innan/under/efter lektion?

När ska jag komma?
Du skall borsta, sadla och tränsa din häst själv, beroende på din nivå och lektionsgrupp får du så klart hjälp om du behöver det. Men som regel sköter du din häst själv.

20-30 minuter behövs för att du skall hinna göra iordning din häst i tid till lektionen. Räkna också med samma tid efter ditt ridpass.

5 minuter innan din ridlektion ska börja ska du och din häst vara redo i stallet.

Byta om och äta
Om du behöver byta om i stallet gör du det i klubbstugan. Det finns omklädningsrum med dusch och toaletter, samt kök med micro och kylskåp där du kan förvara din matlåda ifall du skall äta i stallet. Det finns också möjlighet att hyra skåp i klubbstugan, kontakta kansliet i så fall.

Ridkläder
Ridkläder så som stövlar/skor, ridbyxor, handskar, tröjor osv. står du som ryttare för själv. 

Hjälm
Hjälmen är den viktigaste säkerhetsutrustningen, och måste vara en godkänd hjälm med trepunktsfäste. Det finns hjälmar att låna på ridskolan om du inte har en egen. De finns i ridskolans sadelkammare.

Säkerhetsväst
Säkerhetsväst är idag en självklar del av ryttarens utrustning. Det finns säkerhetsvästar att låna på ridskolan om du inte har en egen, dessa hänger i ridskolans sadelkammare.

Vilken häst skall jag rida?
Vid gången mot sadelkammaren från stallgången i A-stallet sitter en whiteboardtavla. På den sitter dagens hästlista, och du hittar vilken häst du ska rida i kolumnen för din ridgrupp.

Var står hästen jag skall rida?
Alla hästar har en namnskylt på boxdörren. Varje häst har också ett nummer, det numret finns på namnskylten och hästens sadel och träns är markerad med detta nummer i sadelkammaren. Var inte rädd att ta kontakt med personal och fråga om hjälp, de kan visa dig var din häst står om du inte hittar. 

Var hittar jag sadel och träns?
I ridskolans sadelkammare (som ligger i A-stallet direkt till vänster vid ingången på kortsidan) finns alla sadlar och träns. Över varje sadel/träns finns hästens nummer, så du lätt hittar vilken häst utrustningen tillhör. Vissa hästar har både en hopp- och dressyrsadel, vilken sadel du då ska välja står på hästschemat för din lektion.

Ridspö
Både dressyr- och hoppspön finns att låna på ridskolan om du inte har ditt eget. Ridspö skall dock endast användas som hjälpmedel för de hästar som behöver, och är inte ett straffredskap. Ridspön hänger i ridhuset, och finns också vid utgången från A-stallet mot stallplanen.

Var hittar jag ryktsaker till hästen?
Vid varje box hänger en ryktpåse. I den finner du ryktborstar, hovkrats och allt du behöver för att sköta och förbereda din häst ordentligt. I påsen eller på boxdörren finner du även benskydd eller grästygel om hästen skall ha detta vid ridning. 

Om hästen jag ska rida inte står i sin box
Står din häst inte i sin box går den förmodligen på ridlektionen innan din. Du behöver då inte fixa din häst, utan tar över den vid lektionsbytet. Du får sedan borsta och pyssla med den efter din lektion istället. Om din häst går på lektionen innan kan variera från vecka till vecka. Visar det sig att din häst då går på lektion kan du pyssla med annat: borsta en annan häst, hänga med dina lektionskompisar, eller titta på lektionen innan.

Leda sin häst
Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner på utebanan, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen. 

Uppsittning
Väl inne på ridbanan/ridhuset får du inte sitta upp innan din ridlärare säger till. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och fastspänd. Det finns pall att använda vid uppsittning.

När ridlektionen väl är igång
Njut och ta vara av din lektion. Lyssna på din ridlärare och samspela med din häst!

Avsittning
Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna.

Tillbaka till stallet
Du leder själv tillbaka din häst till stallet igen - precis på samma sätt som när du ledde den ut. Du tar dig då tillbaka till hästens box. Ifall någon skall rida din häst efter dig behöver du bara lämna över den till nästa ryttare och du går utan häst ut från ridhuset/banan.

Inne i stallet igen
Ta av sadel och träns, och ta utrustningen till sadelkammaren. Lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att boxdörren är stängd ordentligt.

Ta hand om hästens utrustning, persedelvård
När du hänger tillbaka hästens sadel skall du se till att schabraket inte ligger vikt. Bettet på tränset skall noga tvättas under rinnande vatten innan det hängs tillbaka på sin plats.

Borsta din häst - igen!
Om ingen ska rida din häst på lektionen efter är det viktigt att du borstar din häst lika noga som du gjorde innan lektionen.

Lämna tillbaka utrustning
Kom ihåg att hänga tillbaka hjälm och säkerhetsväst om du lånat det.