SÄKERHET

Hästar är fantastiska djur! Vi ska komma ihåg att det också är stora djur. Hos oss på Ridklubben Norrtälje Ryttare sätter vi säkerheten först, och du ska kunna känna dig trygg att vistas i stallet och delta i ridlektioner och aktiviteter.

Det finns några grundläggande regler, som gör att vi i stor utsträckning kan förebygga olyckor.

Den viktigaste regeln är att det ska vara lugnt i stallet och i ridhuset  - vi springer inte, och vi skriker inte. Vi går, och vi pratar som vi brukar. Naturligtvis behöver man inte smyga eller viska.

Läs mer nedan om hur vi kan hjälpas åt att förebygga olyckor, och hur du gör om olyckan ändå är framme!

Klicka på bilden för att se säkerhetsfilmen från Svenska Ridsportförbundet!

Om olyckan ändå är framme - försäkring genom Folksam

Som medlem i Ridklubben Norrtälje Ryttare har du en olycksfallsförsäkring genom Svenska Ridsportförbundet och Folksam.

Är du medlem eller målsman och vill anmäla en olycksfallsskada? Ring 0771-950 950 – tala om att du är medlem i en förening som är ansluten till Svenska Ridsportförbundet. 

Försäkring
Du som är medlem i en förening som är ansluten till Svenska Ridsportförbundet är olycksfallsförsäkrad i Folksam.

Försäkringen ger dig ett bra grundskydd om du råkar ut för en skada när du rider och är en medlemsförmån framtagen i samarbete med Svenska Ridsportförbundet.

Försäkringen gäller vid olycksfallsskada som inträffar under:

  • aktivitet anordnad av Svenska Ridsportförbundet, dess distriktsförbund, medlemsförening eller i samverkan med medlemsförening.
  • enskild ridning och träning.
  • direkt färd till och från verksamhet enligt ovan.

Om träning/tävling anordnas på annan ort än hemorten (även utomlands) gäller försäkringen också under resor och vistelse i samband med sådan resa.

Anmäl skada så här
Du som drabbad anmäler själv till försäkringsbolaget. Klubben har koll på tillbudet.

Är du medlem eller målsman och vill anmäla en olycksfallsskada? Ring 0771-950 950 – säg att du är medlem i Svenska Ridsportförbundet. Du kan också anmäla olycksfallsskada på folksam.se/ridsport

Om olyckan ändå är framme - Agria Incident
De allra flesta av våra hästar är försäkrade i Agria, och har en tilläggsförsäkring som kallas för Agria Incident. Denna försäkring omfattar personskada som kan uppstå i samband med den försäkrade hästen.

Du som drabbad anmäler själv in till försäkringsbolaget (försäkringen ligger hos Agria, men skador hanteras av Länsförsäkringar).

Vid incident hör du av dig till kansliet ridskolan@ridklubben-norrtaljeryttare.se, och får en skadeanmälansblankett, samt uppgifter om hästens försäkringsnummer med mera.

Ridkläder
Ridkläder så som stövlar/skor, ridbyxor, handskar, tröjor osv. står du som ryttare själv för. Det är viktigt att ha stövlar/skor med klack, så man inte riskerar att fastna i stigbygeln.

Hjälm
Hjälmen är den viktigaste säkerhetsutrustningen, och måste vara en godkänd hjälm med trepunktsfäste. Det finns hjälmar att låna på ridskolan om du inte har en egen. De finns i ridskolans sadelkammare.

Säkerhetsväst
Säkerhetsväst är idag en självklar del av ryttarens utrustning. Det finns säkerhetsvästar att låna på ridskolan om du inte har en egen, dessa hänger i ridskolans sadelkammare.

Leda sin häst
Du leder själv ut din häst från stallet och in i ridhuset eller ner på utebanan, beroende på var ni rider lektion. Beroende på dina kunskaper och utbildningsnivå får du självklart hjälp vid hantering av hästen om du behöver.

Om att rida på ridskola
Svenska Ridsportförbundet har tagit fram en bra broschyr om att rida på ridskola. I den finns också bra säkerhetstips.

Uppsittning
Väl inne på ridbanan/ridhuset får man inte sitta upp innan din ridlärare säger till att du får. Se till att sadelgjorden och tränset är spända korrekt, och att din säkerhetsväst och hjälm sitter bekvämt och ordentligt knäppta. Det finns pall att låna vid uppsittning.

Avsittning
Lyssna på din ridlärare och ställ upp dig på medellinjen och sitt av när ridläraren säger till. Väl avsutten skall du dra upp stigbyglarna på båda sidorna.

Inne i stallet igen
Se till att hästen har halsrem/grimma på innan du tar av tränset. Ta av sadel och träns och lämna inte hästen ensam förrän du är säker på att boxdörren är stängd ordentligt.