Vigelsjö Cup

Vigelsjö Cup är en cup i hoppning och dressyr för klubbens medlemmar – ridskoleekipage, egen-häst-ekipage, ponnyer, storhästar, juniorer och vuxna möter varandra i tre deltävlingar som leder fram till en final – där Vigelsjö Cup-mästaren koras!

Vigelsjö Cup avgörs under vårterminen.

Hur går det till?

Vigelsjö Cup består av tre deltävlingar (kvalomgångar) och en final under vårterminen 2022.

Tävlingen är öppen för alla medlemmar i Ridklubben Norrtälje Ryttare som inte löst tävlingslicens för annan klubb. För att delta på ridskolehäst behöver du vara nuvarande elev på ridskolan.

I Vigelsjö Cup rider både juniorer och vuxna, storhästar och ponnier, ridskoleekipage och egen-häst-ekipage mot varandra.

För ridskoleekipage gäller:
Dressyr
Ridskoleelev som rider i minst grupp Märke 4/Hopp60 LD/Dressyr60 LC och uppåt kan vara med (dvs även DressyrSpecial naturligtvis), och pratar med sin ridlärare innan anmälan görs.

Hoppning
Ridskoleelev som rider i grupp Märke 4/Hopp60 LC/Dressyr60 LC och uppåt kan vara med (dvs även DressyrSpecial naturligtvis), och pratar med sin ridlärare innan anmälan görs.

Ryttarens klädsel och hästens utrustning: Enligt TR:s bestämmelser.

Ryttare får göra max 1 start per omgång per gren på ridskolehäst.

Ponny/häst får starta max 2 gånger per omgång, då med olika ryttare eller i olika grenar (dvs inte 2 starter i samma gren i samma omgång med samma ryttare).

Ryttare som rider egen häst får göra max 1 start per omgång per gren per häst.

Ryttare som rider både ridskolehäst och egen häst kan göra 1 start per häst per omgång per gren, dvs starta både ridskolehäst och egen häst.

Endast ett resultat per ryttare per omgång räknas.

Vilka program och höjder gäller?

Dressyr: Du väljer själv ditt kortbaneprogram LC:1 och uppåt.

Hoppning: Du väljer själv din höjd 40-100 (för ridskolehästar och ridskoleponnier bestämmer instruktör tillsammans med ryttare vilken höjd som är lämplig). Hoppningen avgörs i 2 faser – bedömning A:A0 med totalfel. Denna bedömning innebär att man fortsätter till fas 2 (omhoppningsfas), även om man har fel i fas 1 (grundfas), dock fortsätter man naturligtvis inte om man blir utesluten i fas 1 (uteslutning vid avramling, tre olydnader). I fas 1 tas ingen tid, i fas 2 tas tid. Antal fel från båda faserna läggs ihop. Slutresultatet blir alltså totalt antal fel i båda faserna, samt tiden i fas 2.

Val av höjd och program görs per deltävling, du kan alltså välja att rida till exempel LC:1 i den första kvaltävlingen, men känna dig redo för LB:1 till det tredje kvalet. Eller hoppa 70 cm i första kvalet, och vilja sänka till 40 cm i tredje kvaltävlingen.

Vid varje deltävling finns plats för 20 starter hoppning (varav 10 ridskoleekipage) och 20 starter dressyr (varav 10 ridskoleekipage).

Poäng samlas per ryttare (en ryttare kan alltså delta med olika hästar/ponnier vid olika kvaltävlingar, det är ryttarens poäng som räknas).

Hur går poängberäkningen till?

Du samlar poäng från varje kval, och räknar dina två bästa resultat. Poäng räknas per ryttare, inte ekipage.

Du kan alltså vara med tre omgångar och räkna bort ditt sämsta resultat, eller vara med två omgångar och räkna resultat från båda dessa omgångar, eller vara med en omgång och ta med det resultatet.

Endast ett resultat per omgång räknas.

Maxpoäng i tabellen för en ryttare är 2 x 4,5 = 9, vid vinst, god ridning och extrapoäng i två deltävlingar, oavsett gren.

Placeringspoäng:
Vinst – 3 poäng
2:a plats – 2 poäng
3:e plats – 1 poäng

God-ridning-poäng:
Dressyr 60% eller högre – 1 god-ridning-poäng
Hoppning felfritt båda faserna – 1 god-ridning-poäng

Extrapoäng:
Dressyr: 0,5 poäng extra om du väljer ett svårare program än LC:1. Bestäm vid anmälan vilket program du ska rida.
Avvägningen blir 0,5 garanterade poäng för att rida ett svårare program, mot att du kanske inte får god-ridning-poäng om % blir lägre, eller att du kanske missar placering av samma skäl. Om % inte blir 50% eller mer utdelas inte 0,5 extrapoäng.

Hoppning: 0,5 poäng extra om du väljer att hoppa Jokerhindret – ett sista hinder som du kan välja att hoppa eller inte – och övervinner detta felfritt. Jokerhindret är 10 cm högre än övriga hinder på banan, och av lite mer ”läskig” karaktär. Bestäm vid anmälan om du ska hoppa Jokerhindret eller inte.
Avvägningen blir möjligheten till 0,5 extrapoäng för att övervinna Jokerhindret, mot att det kanske faktiskt gör att du inte får god-ridning-poäng (vid rivning eller stopp) eller att du kanske missar en placering av samma skäl. Jokerhindret ingår i banan om du väljer att hoppa det (dvs du rider an som sista hinder i banan) men ingår inte i tidtagningen, utan tidtagning fas 2 avslutas på samma mållinje oavsett om du ska hoppa Jokerhindret eller inte. Fel på Jokerhindret räknas dock, inklusive risken att bli utesluten vid stopp/avramling. Om Jokerhindret inte övervinns felfritt utdelas inte 0,5 extrapoäng.

Vem vinner Vigelsjö Cup?

Till final går de 10 ryttare som har flest poäng efter 3 kvaltävlingar (max 2 resultat per ryttare räknas dock).

I finalen nollställs resultaten, och det är på finaldagen det gäller!

I finalen rider de 10 ekipagen både hoppning och dressyr (som ekipage, dvs ryttaren rider samma häst/ponny i båda grenarna).

Precis som under cupen väljer man sin höjd (minst 40 centimeter, max 100 centimeter) och sitt program (valfritt kortbaneprogram från LC:1 och uppåt)

Placeringspoäng finalen, delas ut i båda grenarna:
Vinst – 5 poäng
2:a plats – 3 poäng
3:e plats – 2 poäng

Efter finalritterna räknas den slutliga poängen ut – och vinnaren i Vigelsjö Cup koras!

Vigelsjö Cup 2022

Vinnare i Vigelsjö Cup 2022 – Embla Elvermark och Bella Mia!

Pristagare dressyr Vigelsjö Cup deltävling 1 2022

Pristagare hoppning Vigelsjö Cup deltävling 1 2022