SKÖTARE PÅ EN HÄST PÅ RIDSKOLAN!

Vad gäller för skötare

• Du är medlem i Ridklubben Norrtälje Ryttare
  • Du har gått skötarkurs
  • Du är minst 12 år. Både vuxna och yngre är välkomna som skötare
  • Du tar ansvar för din sköthäst minst 2 dagar i veckan
  • Det kan vara 2 skötare på varje häst, som sinsemellan bestämmer vem som har vilken dag
  • Du kan önska sköthäst, det är personalen som fördelar ut sköthästar

Skötaren ansvarar på sina skötardagar för

• Att inkludera andra som vill vara med och sköta på sköthästen - vara en förebild
  • Ordentlig skötsel av sin sköthäst - borsta, rykta, kratsa. Man och svans: Kolla med personalen vad som gäller för din häst. Tvätta rumpan vid behov. Spola ben om det behövs - kolla med personalen först
  • Hästens utrustning - varje vecka ska tränset putsas. Schabrak borstas av varje skötardag
  • Hästens skötarpåse - finns alla borstar som ska finnas, behöver något bytas ut
  • Hästens box - skura väggar vid behov. Göra rent vattenkopp/vattenhink, krubba, saltsten vid behov

Som skötare kan du sedan gå fortsatta skötarkurser, och lära dig ännu mer om hästens omvårdad!

Vill du lära dig mer om hästskötsel? Vill du bli skötare på en häst på ridskolan?

Skötarkursen och möjligheten att bli skötare finns till för alla medlemmar i klubben - vuxna och ungdomar (från 12 år)!

Skötarkursen är 3 gånger. Du behöver ha gått ett tillfälle av varje tema, du behöver alltså ha gått alla delkurserna för att sedan kunna önska häst och kunna vara aktuell för att bli skötare. Du kan ta delkurserna i vilken ordning du vill. Det kommer fler datum för respektive tema, beroende på hur många som är intresserade!

Tema 1: Genomgång av stallregler, säkerhetsregler, smittskyddsregler. Ledstjärnor (ridsportförbundet och ridklubben)

Tema 2: Genomgång av hästarnas box och utrustning - vad ska finnas i ryktpåsen, hur smörjer man träns + ev sadelgjord, hur borstar man av schabrak. Hur fixar man i boxen så det är fint - skura väggar, fixa vattenkopparna. Säkerhetsknut/uppbindning

Tema 3: Borsta, rykta, kratsa. Hur länge sköter man för att det ska vara välgjort? Hur gör man när man spolar ben, vilka regler gäller? Kan alla hästar stå i spolspiltan? Hur ska man och svans se ut (endast personalen friserar man och svans, men bra om man har koll och kan säga till)

Välkommen på skötarkurs!

Villkor: Bokning gäller vald dag och tid. Vid förhinder sker ingen återbetalning, men du kan överlåta bokad plats till någon annan. Ångerrätt gäller ej. Du behöver vara medlem i föreningen.

Skötarkurs tillfälle 1 -
lördag 8 januari 2022
Tema 1: Stallregler, säkerhet, smittskydd

Skötarkurs tillfälle 2 -
lördag 15 januari 2022
Tema 2: Box och utrustning

Skötarkurs tillfälle 3 -
lördag 22 januari 2022
13.15-14.15
Tema 3: Borsta, rykta, kratsa. Spola.

Skötarkurs tillfälle 1 -
söndag 9 januari 2022
Tema 1: Stallregler, säkerhet, smittskydd

Skötarkurs tillfälle 2 -
söndag 16 januari 2022
Tema 2: Box och utrustning

Skötarkurs tillfälle 3 -
söndag 23 januari 2022
10.30-11.30
Tema 3: Borsta, rykta, kratsa. Spola.