PROVSVAR TORSDAG DECEMBER – VÅR JUNI NEGATIV FÖR EKVINT CORONAVIRUS

Uppdatering 9 december: Juni har inte ekvint coronavirus!

Vår lilla fjordingponny Juni står just nu med magproblem på Ultuna Djursjukhus (UDS) i Uppsala. I måndags fick hon koliksymptom, och vi hade hjälp av distriktsveterinärerna att kolla så hon inte var förstoppad (det var hon inte), ge henne vätska och se till att magen kom igång. Hon kom igång att dricka, äta lite, bajsa under måndagkvällen. Under natten mellan måndag och tisdag hade vi personal på plats som promenerade med henne och hon fick springa lös i ridhuset, för att hjälpa magen att hålla igång. Igår morse tisdag så var hon igen dålig och ville inte äta och dricka, och vi beslutade att köra henne till Ultuna. Där har man nu konstaterat efter att ha tagit olika prover att hon har något som kallas för kolit, en inflammation i tarmen. Hon får medicin och tas omhand på bästa sätt.

Kolit kan ha olika orsaker, en av dessa är ekvint coronavirus, som kan sätta sig på hästens mage. Juni är provtagen för ekvint coronavirus, och provsvar kommer imorgon torsdag.

Inga andra hästar hos oss har symptom, vi ”stänger” dock anläggningen för hästar in och ut, för att säkerställa att eventuellt virus inte sprids.

Ekvint coronavirus är bara smittsamt mellan hästar och har ingenting att göra med covid-19. Det sprids mellan hästar via hästens bajs i första hand. Det är jätteviktigt (som vanligt) att man byter kläder mellan olika stall, att man desinficerar skor, stövlar, hjälm som man kanske använder i flera stall, och att man tvättar händerna noga!

Så snart provsvar kommer imorgon torsdag så kommer uppdatering!

Här kan du läsa mer om ekvint coronavirus https://www.sva.se/amnesomraden/djursjukdomar-a-o/coronavirus-hos-hast/