Grönt kort

Alla som tävlar från inbjudningstävling och uppåt ska ha tagit Grönt Kort, oavsett om man är häst- eller ponnyryttare, kusk eller voltigör. Grönt Kort är ett bevis på att du har den breda grundkunskap som behövs inför en tävlingsstart. Grönt Kort registreras i Tävlingsdatabasen efter genomförd kurs.

Alla från 14 år och uppåt som vill kunna lösa tävlingslicens ska delta i en obligatoriskt Grönt Kort-kurs. Från och med 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget Grönt Kort.

Från och med det år den tävlande fyller 13 år kan han/hon själv gå Grönt Kort-kursen och avlägga proven, och få sitt kort infört i Tävlingsdatabasen.

För barn upp till och med 13 år gäller att målsman/vuxen person deltar i kursen, tar Grönt Kort, samt därefter ansvarar för barnet och dess handlingar under tävling. Barnet rekommenderas delta på kursen tillsammans målsman/vuxen person. Uppsuttna krav gäller dock inte målsman, det är den tävlandes kunskap som ska intygas.

Ridkunskapen och de praktiska delarna, visa häst vid hand, på/av täcke, säkerhetsknut, lastning och visitering intygas av lägst Ridlärare Level 1 eller C-tränare.

Ex. Ett barn som gått Grönt Kort-kurs med målsman vid 12 års ålder eller yngre måste alltså ändå gå om kursen själv, tidigast det år han/hon fyller 13 år. Från 1/1 det år den tävlande fyller 14 år måste han/hon ha ett eget Grönt Kort.

Barn som är 12 år eller yngre och deltar tillsammans med målsman/annan vuxen betalande kursdeltagare, betalar inte kursavgift vid Grönt Kort-kurs.

Här kan du läsa mer på Svenska Ridsportförbundet om Grönt Kort.

Grönt Kort är ett bevis för att du som ryttare har de praktiska och teoretiska kunskaper som krävs för att tävla.

I den här kursen får du bland annat lära dig mer om de tio olika tävlingsgrenarna och vad du behöver kunna inför, under och efter tävling. Dessutom får du lära dig mer om Svenska Ridsportförbundet och dess värdegrund som styr god hästhållning och gott sportsligt uppträdande.

Kursen består av en digital del som du gör på egen hand innan kursen, och en del som du gör tillsammans med din kursledare (via Teams eller på plats – se respektive kursdatum).

Just nu inga inplanerade datum, men det kommer under hösten 2022!

Tidigare kurstillfällen

När: 1 + 2 + 3 mars 2022 + provskrivning 6 mars 2022
Tid: Se nedan
Plats: Digitalt via Teams. Provskrivning sker på Vigelsjö Ridskola.
Kursledare: Johanna Landberg
Pris: 900 kronor (+ kostnad för digitalt material RF-SISU 150 kronor)

Enligt Ridsportförbundets upplägg för kursen kommer du innan kursen behöva göra en digital del, där du avlägger delprov. Delproven behöver vara godkända innan kurstillfället.

Kursen består av en webb-kurs (ca 6 timmar) som görs innan kursstart den 1 mars. När webb-kursen är avslutad så har vi tre kurstillfällen där vi träffas digitalt (3 x 3 timmar = 9 timmar) och därefter en avslutning där vi skriver provet på plats på Vigelsjö Ridskola (1 timme).

Innan kursen behöver du:

• Få intyget för ridprov och praktiskt prov påskrivet. Intygen finns att skriva ut här. Skicka in scannat/fotograferat intyg till ridskolan@ridklubbennorrtaljeryttare.se
  • Registrera dig för Grönt Kort på RF-SISUs webbplats.Detta kostar 150 kr/st och beställs och betalas här www.sisuidrottsbocker.se
  • Genomföra webbkursens alla delprov på RF-SISU innan kursstart 1 mars. När du gjort kursen skickar du en skärmdump till ridskolan@ridklubbennorrtaljeryttare på att du klarat alla delprov, för att få fortsätta kursen den 1 mars. Ingen återbetalning sker om du inte genomfört/avklarat alla delprov, och därmed inte kan genomföra kursens tillfällen.
  • Skapat ett konto på TDB (tdb.ridsport.se)

Datum för kursen:
Tisdag 1 mars klockan 12.00 – 15.00
Onsdag 2 mars klockan 12.00 – 15.00 OBS NY TID 9.00-12.00
Torsdag 3 mars klockan 12.00 – 15.00
Söndag 6 mars klockan 12.00 –  Grönt Kort-prov ca 1 timme

När: 6 + 8 + 9 januari 2022 + provskrivning 15 januari 2022
Tid: Se nedan
Kursledare: Johanna Landberg
Pris: 900 kronor (+ kostnad för digitalt material RF-SISU 150 kronor)

Kursen består av en webb-kurs (ca 6 timmar) som görs innan kursstart den 6 januari. När webb-kursen är avslutad så har vi tre kurstillfällen där vi träffas (3 x 3 timmar = 9 timmar) och därefter en avslutning där vi skriver provet (1 timme).

Innan kursen behöver du:

• Genomföra webbkursens alla delprov innan kursstart 6 januari. När du gjort kursen skickar du en skärmdump till ridskolan@ridklubbennorrtaljeryttare på att du klarat alla delprov, för att få fortsätta kursen den 6 januari. Ingen återbetalning sker om du inte genomfört/avklarat alla delprov, och därmed inte kan genomföra kursens tillfällen.
  • Skapat ett konto på TDB (tdb.ridsport.se)

Datum för kursen:
Torsdag 6 januari kl 12:00 – 15:00
Lördag 8 januari kl 12:00 – 15:00
Söndag 9 januari kl 12:00 – 15:00
Lördag 15 januari kl 12:00 Grönt Kort-prov ca 1 timme

När: 13 maj 2021
Tid: 11.00-16.00
Kursledare: Leila Bull
Fika kommer att finnas

Max 6 deltagare, så vi kan möta de covid-restriktioner som gäller.

Du kommer få material och länkar till studiematerial att gå igenom som förberedelse inför kurstillfället!

När: 8 november 2020
Tid: 10.00-18.00
Kursledare: Leila Bull
Enklare lunch kommer att finnas.

Grönt Kort är studiecirkel på 18 studietimmar, vilket motsvarar ca 13 ”klocktimmar”. 8 timmar genomförs på plats under kursdagen, och resterande 5 timmar sker i form av självstudier. Du kommer få material och länkar till studiematerial att gå igenom som förberedelse inför kurstillfället.

Villkor: Bokning gäller vald dag och tid. Vid förhinder sker ingen återbetalning, men du kan överlåta bokad plats till någon annan.